Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Ο Ταμυναϊκός στις εθνικές κατηγορίες: (Μέρος Α')

Το γιόρτασε και τώρα ξεκινάει η επόμενη ημέρα, ο λόγος για τον Ταμυναϊκό Αλιβερίου που μετά και την ολοκλήρωση της 30ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' ΕΠΣ Ευβοίας,

με τον Ταμυναϊκό να το κατακτά και να επιστρέφει στην κορυφή της Εύβοιας μετά από 25 ολόκληρα χρόνια. Οι κόποι της διοίκησης του προπονητικού επιτελείου και των παικτών, ανταμείφθηκαν και πλέον οι πρωταθλητές Εύβοιας ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, που θα τους βρει στα μεγαλύτερα «σαλόνια» της Γ Εθνικής. Η απονομή τροπαίου στον Ταμυναϊκό το Σάββατο 13 Μαΐου με τις φωτογραφίες, τα γλέντια και τις χαρές, μένουν πίσω ως μια από τις δυνατές αναμνήσεις στην ιστορία του συλλόγου, καθώς η διοίκηση έχει αρχίσει να σκέφτεται από τώρα… την επόμενη ημέρα.
Έτσι λοιπόν σήμερα οι Αθλητικές Ιστορίες, "ταξιδεύουν" πίσω στον χρόνο και σας παρουσιάζουν τις συμμετοχές του Ταμυναϊκού στις Εθνικές κατηγορίες της Γ' & Δ', όπως και το ιστορικό των κατηγοριών αυτών, γενικά και ειδικά των ετών της συμμετοχής του, καθώς και τους προκριματικούς αγώνες για την είσοδο στην τελική φάση και την διεκδίκηση για άνοδο στην Β' Εθνική απέναντι στον Άρη Αγίου Κωνσταντίνου, όπως και αναφορά στα μπαράζ του 1983 για άνοδο στην Γ' Εθνική-(Με Μαντούδι & Βατώντα), ανατρέχοντας σε αρχεία της εποχής τα οποία διαθέτουμε.

Στο πρώτο μέρος θα ξεκινήσουμε το οδοιπορικό μας για τις συμμετοχές του Ταμυναϊκού στις Εθνικές κατηγορίες, με το παιχνίδι το οποίο θα οδηγούσε στους προκριματικούς για την Β' Εθνική (1969) το οποίο δεν είχε ευτυχή κατάληξη για την ομάδα του Αλιβερίου απέναντι στον Άρη Αγ. Κων/νου.

Λίγα λόγια για την περίοδο στην οποία γίνεται λόγος και την διαδικασία με την οποία γινόταν η άνοδος στην Β' Εθνική.

Από την περίοδο 1967–68 μέχρι το 1976–77, τρίτη κατηγορία ουσιαστικά δεν υπήρξε. Μετά το τέλος των τοπικών πρωταθλημάτων, διεξαγόταν ένα Ειδικό πρωτάθλημα σε ομίλους ανάμεσα στις πρωταθλήτριες των τοπικών ενώσεων για την άνοδο στη Β' Εθνική.
Το ειδικό αυτό πρωτάθλημα ουσιαστικά υποκατέστησε την Γ΄ Εθνική, η οποία καταργήθηκε. Ξεκίνησε το 1968 και συνεχίστηκε με διάφορες μορφές ως το 1977. Στη συνέχεια διακόπηκε, αφού καθιερώθηκε η Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία.

Σε αυτό το ειδικό πρωτάθλημα του 1969, μετείχαν οι νικήτριες ομάδες των πρωταθλημάτων των τοπικών Ενώσεων με σκοπό την άνοδο στη Β΄ Εθνική.
Διεξήχθη σε δύο φάσεις: προκριματική κατά περιφέρειες και τελική σε δύο ομίλους των 10 και 8 ομάδων. Πρωταθλητές στους δύο ομίλους αναδείχθηκαν η Αναγέννηση Άρτας και η Αναγέννηση Καρδίτσας. Σύμφωνα με την προκήρυξη την άνοδο κέρδισαν και οι δευτεραθλητές Γ.Σ. Καλλιθέας και Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης. Όμως, λόγω της αναδιάρθρωσης που έγινε στη Β΄ Εθνική με τη δημιουργία και τρίτου ομίλου (18 ομάδων) ανέβηκαν άλλες 14 ομάδες, με κριτήρια εξωαγωνιστικά.

Η προκριματική φάση της διοργάνωσης αναφέρεται επίσημα ως "Β΄ φάση του πρωταθλήματος ερασιτεχνών". Μετείχαν 24 ομάδες, πρωταθλήτριες τοπικών ενώσεων, χωρισμένες σε 7 ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1969 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο. Στην τελική φάση προκρίθηκαν εννιά ομάδες, οι οποίες μαζί με άλλες εννιά που προέρχονταν από τις μεγαλύτερες ενώσεις συγκρότησαν δυο ομίλους: Νότιο (10 σύλλογοι) και Βόρειο όμιλο (8 σύλλογοι)
Η τελική φάση ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου και τέλειωσε τον Ιούνιο. Οι δύο πρώτοι σύλλογοι κάθε ομίλου ανέβηκαν στη Β΄ Εθνική. Όπως εύκολα κατανοεί κάποιος, υπήρξαν όμιλοι που ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και άλλοι όμιλοι που τράβηξαν σε μάκρος, όπως π.χ. ο "Μακεδονικός όμιλος", του οποίου οι υποχρεώσεις τελείωσαν στις 16 Μαρτίου, τρεις ολόκληρες εβδομάδες από τους άλλους και ενώ την ημέρα εκείνη ξεκινούσε η τελική φάση!

Το καλοκαίρι του 1969 όπως είδη έχουμε αναφέρει, αποφασίστηκε η διεύρυνση της Β΄ Εθνικής με τη δημιουργία και τρίτου ομίλου. Έτσι για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 18 ομάδων, στις 4 που ανέβηκαν μέσω του ειδικού ερασιτεχνικού πρωταθλήματος προστέθηκαν άλλες 14, χωρίς να τηρηθεί η σειρά τερματισμού, οπότε έπρεπε να ανεβούν όλες οι ομάδες της τελικής φάσης. Από αυτές μόνον τρεις προέρχονταν από τις επιλαχούσες του νοτίου ομίλου. Άλλες τρεις ομάδες προέρχονταν από αυτές που είχαν συμμετάσχει στην τελική φάση, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ επιλέχτηκαν με γεωγραφικά ή άλλα εξωαγωνιστικά κριτήρια. Έτσι ευνοήθηκαν σύλλογοι που δεν είχαν προκριθεί στην τελική φάση. Κάποιοι δεν είχαν παίξει ούτε στην προκριματική φάση, αφού δεν είχαν κατακτήσει τον τοπικό τίτλο. Ενώ σε κάποιους συλλόγους δόθηκε προαγωγή ως επιβράβευση για την συγχώνευσή τους, έπειτα από τη σχετική προτροπή του χουντικού καθεστώτος.

Ομάδες που μετείχαν (33):

Προκριματική φάση (24 ομάδες-7 όμιλοι): 
προκρίθηκαν 9 ομάδες
Α΄ όμιλος (3 ομάδες-προκρ. 1): 
Παναιγιάλειος, Α.Ε. Μεσολογγίου, Παννεμεατικός.
Β΄ όμιλος (4 ομάδες-προκρ. 1): 
Παναρκαδικός, Πανναυπλιακός, Πάμισος Μεσσήνης, Λεωνίδας Σπάρτης.
Γ΄ όμιλος (3 ομάδες-προκρ. 1): 
Ηρόδοτος, Αναγέννηση Χανίων, ΑΕ Ρεθύμνης.
Δ΄ όμιλος (3 ομάδες-προκρ. 1): 
ΠΓΣ Μυτιλήνη, ΑΟ Σάμου, Παγχιακός Γ.Σ.
Ε΄ όμιλος (6 ομάδες-προκρ. 2): 
Α.Ο. Κιλκισιακός, Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας, Ορφέας Ελευθερούπολης, Φ.Α.Σ. Νάουσα, Φ.Α.Σ. Πυρσός Γρεβενών, Άρης Δράμας.
Στ΄ όμιλος (3 ομάδες-προκρ. 2): 
Αναγέννηση Καρδίτσας, ΑΕ Τυρνάβου, Δήμητρα Τρικάλων.
Ζ΄ όμιλος (2 ομάδες-πρόκρ. 1):  
Άρης Αγίου Κωνσταντίνου, Ταμυναϊκός Αλιβερίου.

Πρόκριση χωρίς αγώνες (9 ομάδες):

Ε.Π.Σ. Αθηνών (2): ΑΟ Κορωπί, Γ.Σ. Καλλιθέα
Ε.Π.Σ. Πειραιώς (2): ΑΕΚ Φαλήρου, Σαρωνικός Αίγινας
Ε.Π.Σ. Μακεδονίας (2): Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης, ΜΕΝΤ
Ε.Π.Σ. Δωδεκανήσου (1): Ανταγόρας Κω
Ε.Π.Σ. Ηπείρου (1): Αναγέννηση Άρτας
Ε.Π.Σ. Θράκης (1): Ορέστης Ορεστιάδας

Τελική φάση (2 όμιλοι-18 ομάδες): 
Νότιος (10) και Βόρειος (8).

Πρωταθλητές ομίλων (άνοδος στην Β΄): 
Αναγέννηση Άρτας, Αναγέννηση Καρδίτσας
Δευτεραθλητές ομίλων (άνοδος στην Β΄): 
Γ.Σ. Καλλιθέα, Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης

-Άνοδος λόγω αναδιάρθρωσης Β΄ Εθνικής: 
14 ομάδες
-Ομάδες επιλαχούσες τελικής φάσης (3): 
ΑΟ Κορωπί, Ηρόδοτος, Παναιγιάλειος
-Ομάδες που μετείχαν στην τελική φάση (3): 
Παναρκαδικός, Α.Ο. Κιλκισιακός, Ορέστης Ορεστιάδας.
-Ομάδες που μετείχαν στην προκριματική φάση (2): Πανναυπλιακός, Λεωνίδας Σπάρτης.
-Ομάδες που δεν μετείχαν στην προκριματική φάση (3): Πανθρακικός, ΠΑΣ Πρέβεζα, Α.Π.Σ. Πάτραι.

Νέες ομάδες (3):

-Απόλλων Μυτιλήνης: 
(από συγχώνευση των συλλόγων: ΠΓΣ Μυτιλήνη και Λεσβιακού)
-Α.Ο. Κέρκυρα: 
(πρώην ΑΟ Κερκυραϊκός, από συγχώνευση των συλλόγων: Άρη, Αστέρα και Ελλήσποντου)
-Α.Ο. Θήβα: 
(από συγχώνευση Κάδμου Θηβών και Ιωνικού Αστέρα).

Ο Ταμυναϊκός 1968-1969...

Τον Ιανουάριο του 1969 και συγκεκριμένα στις 12 του μηνός (Κυριακή), αναμετρήθηκαν σε εννέα γήπεδα της χώρας δεκαοκτώ διψασμένοι για διάκριση «μνηστήρες», ενώ κάποιοι άλλοι είχαν εκείνη την ημέρα αγωνιστικό ρεπό. Ο Ταμυναϊκός από την ΕΠΣ.Εύβοιας-Βοιωτίας και ο Άρης Αγίου Κωνσταντίνου της ΕΠΣ.Φθιώτιδας-Φωκίδας, μετείχαν στο 7ο όμιλο για τους προκριματικούς αγώνες του Ειδικού ερασιτεχνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου για την άνοδο στη Β΄ Εθνική, χωρίς όμως επιτυχία για τον Ταμυναϊκό, χάνοντας την πρόκριση για την τελική φάση που θα έδινε την δυνατότητα για άνοδο στην Β' Εθνική, από την ομάδα του Άρη Αγ.Κων/νου. Ο Άρης Αγίου Κωνσταντίνου ύστερα από παιχνίδι κατάταξης με την ομάδα του Αλιβερίου στις 16 Φεβρουαρίου στο γήπεδο Νεάπολης Πειραιά, του οποίου το ισόπαλο αποτέλεσμα (1-1 στην παράταση) ευνόησε την ομάδα της Φθιώτιδας. Στις 16 του Μαρτίου άρχισε η τελική φάση («Ειδικό πρωτάθλημα» ή «προκριματικά Β΄ Εθνικής»).


ΤΑΜΥΝΑΪΚΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ 1969
Όρθιοι: Τσιριώτης-Χαλδούπης Ν.-Μεγαρίτης-Κρόκος-Μανδύλης-Θεοδώρου(Μελάς)
Κάτω: Κιούσης Θ.-Τόγιας-Κιούσης Ν.-Μοσχονικολάκης-Καπενής.
ΑΡΗΣ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 1969

Ταμυναϊκος-Άρης Αγίου Κωνσταντίνου-(Προκριματικοί αγώνες για άνοδο στην Β' Εθνική 1969)...

Η πρόκριση στην τελική φάση για άνοδο στην Β' Εθνική, κρινόταν στο 3ο παιχνίδι στο γήπεδο Νεαπόλεως Πειραιά την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, όπου ο Ταμυναϊκός έχασε την πρόκριση φέρνοντας 1-1 μολονότι έπαιζε με 9 ποδοσφαιριστές-(2 αποβολές-Καπενής Β.-Κιούσης Θ.) και με κόντρα διαιτησία. Στο 29' ο Θοδωρής Κιούσης μετά από σέντρα του Μπουλίου έκανε το 1-0 για τον Ταμυναϊκό και ο Φλώρος ισοφάρισε για τον Άρη 1-1 με κεφαλιά στο 48'. Τα 2 πρώτα παιχνίδια είχαν τελειώσει 1-0 με γκολ του Νίκου Κιούση υπέρ του Ταμυναϊκού στο Αλιβέρι (2/2/69) και 3-1 υπέρ του Άρη στον Αγ. Κων/νο (9/2/69), το γκολ για τον Ταμυναϊκό ο Μπάμπης Τσιριώτης. 
Λόγο καλύτερης αναλογίας τερμάτων η ομάδα του Άρη Αγίου Κωνσταντίνου εισήλθε στην τελική φάση για τους προκριματικούς της Β' Εθνικής. 


Εκεί ο Άρης του Μπάμπη Ψιμόγιαννου-(αργότερα πήγε στην ΑΕΚ, τον Πανιώνιο και τον Απόλλωνα Αθηνών) είχε μία εκπληκτική πορεία τερματίζοντας τρίτος έναν βαθμό από την δεύτερη θέση που έδινε την άνοδο στην Β' Εθνική. Την τελευταία ακριβώς αγωνιστική (15 Ιουνίου 1969), ο Άρης Αγίου Κωνσταντίνου έχασε στο γήπεδο Ηράκλειας Σερρών από τον τοπικό Μέγα Αλέξανδρο και μαζί τη β’ θέση, που του άρπαξε ο Θερμαϊκός συντρίβοντας 8-0 τον ουραγό Τύρναβο. Την άνοιξη του 1970 μετά από αγώνες μπαράζ με τον Πανηλειακό ο Άρης κέρδισε την άνοδο τελικά στην Β' Εθνική, όπου αγωνίστηκε την περίοδο 1970-71, δεν κατάφερε ώμος να παραμείνει και την επόμενη σεζόν.


Το ιστορικό του τελευταίου αγώνα μεταξύ Ταμυναϊκού-Άρη Αγ. Κων/νου μέσα από τον έντυπο τύπο της εποχής.




"Χωρίς να ικανοποιήσει ο αγών κατατάξεως του γηπέδου Νεαπόλεως μεταξύ του Άρεως Αγίου Κωνσταντίνου και Ταμυναϊκού Αλιβερίου μετά από προσπάθειαν 120 λεπτών έληξε ισόπαλος 1-1.
Ο Άρης όμως λόγο καλυτέρας αναλογίας τερμάτων εισήλθε εις την τελικήν φάσιν για τους προκριματικούς της Β' Εθνικής.
Ο αγών στο α' ημίχρονον ήτο αμφίρροπος και αρκετά τραχύς με υπερέχοντα ελαφρώς τον Ταμυναϊκόν. Στην επανάληψιν ο Άρης διετήρησε την υπεροχή και κατόρθωσε να ισοφαρίσει. Πάντως παρά το σκληρό παιγνίδι των παικτών και των δύο ομάδων και την κακοπιστία των προς τας αποφάσεις του διαιτητού ο Άρης άφησε καλύτερες εντυπώσεις.
Στο 29' ο Κιούσης Θ. από βαθιά σέντρα του Μπουλίου έγραψε το 1-0 υπέρ του Ταμυναϊκού. Στο 48' ο Φλώρος με κεφαλιά ισοφάρισε.


Σημειωτέον στο 60' ο Ψιμόγιαννος έστειλε την μπάλα στην δοκόν από 1 μέτρο. Επίσης στο 73' κεφαλιά του Τσιριώτη εκτύπησε στην δοκόν. Στο 75' απεβλήθησαν οι Καπενής και Σαλαμούρας διότι αλληλοελάκτησαν καθώς επίσης και Κιούσης Θ. στο 78' διότι εξύβρισε τον επόπτην. Διεκρίθησαν από τον Άρη οι Μαντζαβίνος Συκιώτης Κ., Συκιώτης Ν., Μάρκου, Ψιμόγιαννος Χ. Από τον Ταμυναϊκό ξεχώρισαν οι Χαλδούπης, Μεγαρίτης, Τσιριώτης.
Ικανοποιητική η διαιτησίαν του κ. Βάττα.

Αι ομάδες:
ΑΡΗΣ ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΥ: Ματζαβίνος, Συκιώτης Κ., Συκιώτης Ν., Ρουμελιώτης, Ψιμόγιαννος Χ., Κυρίτσης, (34' Σαλαμούρας Κ.), Μάρκου, Φλώρος, Φιλίππου, Σαλαμούρας Δ., Ψιμόγιαννος Α.
ΤΑΜΥΝΑΙΚΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: Χαλδούπης, Τσιριώτης, Μανδύλης, Κρόκος, Μεγαρίτης, Μπουλίος, Κιούσης Θ., Θεοδώρου (20' Σταύρου, 90' Μίχος), Κιούσης Ν., Μοσχονικολάκης, Καπενής."

***Σε επόμενη ανάρτησή μας, στο επόμενο Β΄μέρος του οδοιπορικού, θα αναφερθούμε στις συμμετοχές του Ταμυναϊκού στην "Γ' Εθνική κατηγορία" της περιοδού 1966-1967.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου