Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Αδαμάντιος Καρβουνιάρης: "Ο Γίγαντας της Λιθοβολίας"

Γεννήθηκε στο χωριό Λάττα Αλιβερίου το 1938. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο και Γυμνάσιο Αλιβερίου μέχρι τη πέμπτη τάξη. Στη συνέχεια φοίτησε στο πρακτικό τμήμα του 1ου Γυμνασίου Αρρένων
Χαλκίδας. Τελείωσε το Πανεπιστήμιο παίρνοντας πτυχίου φυσικού.
Άρχισε ν' ασχολείται με τον αθλητισμό από το 1951, ως μαθητής της έκτης τάξης Δημοτικού, κερδίζοντας στους μαθητικούς αγώνες, τ' αγωνίσματα ύψος και μήκος.
Το 1953, ως μαθητής της Δευτέρας Γυμνασίου Αλιβερίου, ήλθε δεύτερος στη Λιθοβολία στους αγώνες του σχολείου του συναγωνιζόμενους τους κατά 3-4 χρόνια μεγαλύτερους συμμαθητές του.
Το 1954, ως μαθητής της τρίτης Γυμνασίου Αλιβερίου, νίκησε στο Λιθάρι, ήλθε δεύτερος στα 1000μ. και τρίτος στα 400μ. στους αγώνες του σχολείου του. Ήλθε δε δεύτερος στους Πανευβοϊκούς σχολικούς αγώνες.
Το 1955, ως μαθητής της τετάρτης εξατάξιου Γυμνασίου Αλιβερίου, στους αγώνες του σχολείου του νίκησε στη Λιθοβολία, στη Δισκοβολία και στα 1000μ., ενώ κατέκτησε την δεύτερη θέση στα 400μ.! Επίσης κατέκτησε τη νίκη στη Λιθοβολία (22.42μ.) στους Πανευβοϊκους αγώνες, ενώ στα "Χαϊνεια" έτρεξε στα 800μ. κατακτώντας την τρίτη θέση.
Το 1956, ως μαθητής της πέμπτης τάξης του Γυμνασίου Αλιβερίου, ήταν πρώτος νικητής στη Λιθοβολία, τόσο στους εσωτερικούς αγώνες του Γυμνασίου του, όσο και στους Πανευβοϊκους αγώνες των σχολείων.
Το σχολικό έτος 1956-57, ως μαθητής του πρακτικού τμήματος του 1ου Γυμνασίου Αρρ. Χαλκίδας, κατά τους Πανευβοϊκους σχολικούς αγώνες, αναδείχθηκε νικητής στη Λιθοβολία με (22.90μ.) το οποίο ήταν τότε και Πανελλήνιο μαθητικό ρεκόρ αγώνων! Αναδείχθηκε δεύτερος νικητής στον ακοντισμό στα "Χαϊνεια", που έγιναν στις 7 Οκτωβρίου 1956 (νίκησε ο Κ. Μπούρικας).
Ο Αδαμάντιος Καρβουνιάρης, ως φοιτητής του Πανεπιστημίου μετέχοντας των Πανελληνίων παμφοιτητικών αγώνων στίβου, αναδείχθηκε ΠΡΩΤΟΣ Πανελληνιονίκης σημειώσας την εξαιρετική επίδοση των (18.15μ.). Αυτοί δε οι αγώνες ήταν οι τελευταίοι που έλαβε μέρος.
Ο Αδαμάντιος Καρβουνιάρης, θεωρείται ο Γίγαντας του αγωνίσματος της Λιθοβολίας, τόσο με το παιδικό-εφηβικό όργανο (22.90μ.) όσο και με το ανδρικό (18.15μ.) και διάδοχος του άλλου περίφημου αθλητή της Λιθοβολίας Γιάννη Κονιαράκη (22.80μ.) Παράλληλα με το κύριο αγώνισμα του, ήταν καλός στον ακοντισμό, τη σφαιροβολία και τη δισκοβολία, ενώ διακρίνονταν και στους δρόμους μέχρι τα 1500μ.
Ήταν ο αθλητής που το πέρασμα του από τους στίβους, άφησε εποχή με αποκορύφωμα την ΠΡΩΤΗ νίκη του στους Πανελλήνιους φοιτητικούς αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου