Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Κων/νος ΜΑΝΩΛΗΣ: Πάθος για την θάλασσα και την Κολύμβηση - από τον Άγιο Λουκά στις ακτές του Ατλαντικού

Στις σημερινές "Αθλητικές Ιστορίες", θα αναφερθούμε στην θάλασσα και την Κολύμβηση, έτσι όπως την αγάπησε και την κολύμπησε ο Κώστας Μανώλης, εξηγώντας μας, πως ξεκίνησε η σχέση
του αυτή με τα θαλασσινά νερά, μέσα από ένα ενδιαφέρον αυτοβιογραφικό αφιέρωμα του ιδίου, που θα διαβάσετε παρακάτω...

Οι πρώτες βουτιές...


Ο Κωνσταντίνος Μανώλης γεννημένος το 1959 στον Άγιο Λουκά Αλιβερίου, ξεκινάει τις πρώτες του βουτιές στην ηλικία των 5 περίπου ετών κολυμπώντας στη θάλασσα του Καράβου.
Εξ αιτίας ενός προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε, αφού σε ηλικία μόλις 3 ετών προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα, μία παραλυτική νόσος που του άφησε σχεδόν ημιπαράλυτο το αριστερό του πόδι. 
Οι γιατροί συνέστησαν στους γονείς του πολλά μπάνια, σαν είδος θεραπείας και ενίσχυσης της μυών του προσβεβλημένου ποδιού «μπορείτε να τον πετάξετε στη θάλασσα από το πρωΐ και να τον πάρετε το βράδυ; κάντε το», έλεγαν χαρακτηριστικά στους γονείς του. Εκείνα τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1960, χάρις στην επιμονή των γονιών του Δημήτρη και Γεωργίας, χρειαζόταν να κατεβαίνει, τα καλοκαίρια, από τον Άγιο Λουκά στον Κάραβο αρχικά με Ταξί, στη συνέχεια με ένα γαϊδουράκι που απέκτησε η οικογένεια, στις ακτές του Αλιβερίου Κάμπος – Ρίφι – Ποντικού - Καλάμι και λίγο αργότερα με το Λεωφορείο του χωριού (του Βαλίου). 
Μαζί του κολυμπούσε και η μικρότερη αδερφή του Σοφία, σήμερα γυμνάστρια (καθηγήτρια) με ειδικότητα στην κολύμβηση. Φαίνεται πως αυτή η από ενωρίς επαφή του με τη θάλασσα τον έκανε να την αγαπήσει και να εξοικειωθεί μαζί της.

Τα πρώτα σημάδια...

Μία μέρα του καλοκαιριού του 1976 ως (1976–78) μαθητής της Β΄Λυκείου, ήρθε στον Κάραβο με μία παρέα φίλων από το χωριό με ποδήλατα, αφού πρώτα είχε συνεννοηθεί με το συμμαθητή του Γιάννη Νόβα, να κολυμπήσουν το στόμιο (άνοιγμα) του λιμανιού του Καράβου, από το φάρο μέχρι απέναντι, το τότε κέντρο του Μπουλούμπαση, 12 φορές (6 κύκλους) πράγμα που έγινε. Την επόμενη εβδομάδα έκανε την ίδια απόσταση μόνος του 24 φορές (12 κύκλους, περίπου 4 χιλιόμετρα) σε κάτι λιγότερο από 2 ώρες με συνεχές κολύμπι, χωρίς καμία ιδιαίτερη τεχνική. 
Τις δύο επόμενες χρονιές 1977 & 78 συμμετείχε ως παίκτης της ομάδας πόλο του Λυκείου Αλιβερίου σε φιλικές αναμετρήσεις με την αντίστοιχη ομάδα του Ν.Ο.Α. στον Κάραβο. Πολλές φορές όταν κατέβαινε στον Κάραβο κολυμπούσε στην τότε αυτοσχέδια θαλάσσια πισίνα του Ν.Ο.Α. στην άκρη του λιμανιού.

Σπουδές...

Με την αποφοίτηση του από το Λύκειο (1980) Αλιβερίου το 1978 έφυγε για την Αθήνα για φροντιστήρια & προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Αφού δεν μπόρεσε να πετύχει το στόχο του στην Ελλάδα, με την στήριξη της οικογενείας του, το 1980 φεύγει για σπουδές στις Η.Π.Α. αρχικά στο Οχάϊο και στη συνέχεια (το 1981) στη Νέα Υερσέη (New Jersey). 
Εκεί ήρθε άμεσα σε επαφή με τις πισίνες των Αμερικάνικων Πανεπιστημίων τις οποίες τίμησε δεόντως.

Οι πρώτοι αγώνες...

Το 1984 για να βελτιώσει την τεχνική του πήρε (1984) μάθημα κολύμβησης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Montclair (Montclair State College σήμερα Montclair State University) όπου φοιτούσε. Εκεί η γυμνάστρια καθηγήτρια του πρότεινε να γίνει μέλος της ομάδας κολύμβησης του Πανεπιστημίου, τους Red Hawks, όπου παρά το σύντομο της προετοιμασίας και το προχωρημένο της ηλικίας του, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει το Πανεπιστήμιο στα 1500 μ. ελεύθερο, στους Κολεγιακούς αγώνες κολύμβησης της πολιτείας της Νέας Υερσέης. Εκεί τελικά προχώρησε μέχρι τους ημιτελικούς όπου κατετάγη 6ος στη σειρά του.

1η αποφοίτηση...

Το 1985 αποφοιτά από το Montclair State
(1985) College (σήμερα University) της πολιτείας του New Jersey με το πτυχίο Bachelor στη Φυσική.

Επαφή με τη θάλασσα του Ατλαντικού...


Αν και δοκίμασε, να κολυμπήσει κυρίως, στις ακτές του Long  Island και του Atlantic City, δεν τον κέρδισαν το βαθύ ωκεάνιο κύμα και τα γκρίζα σκούρα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού. Συνέχισε λοιπόν, με κάθε ευκαιρία, να γυμνάζεται και να έχει επαφή με το υγρό στοιχείο μέσα από τις πισίνες των Πανεπιστημίων (του New Jersey Institute of Technology που φοίτησε στη συνέχεια, του γειτονικού Rutgers University και της YMCA).

2η αποφοίτηση...

Το 1989 αποφοιτά από το Πολυτεχνείο της (1989) Πολιτείας της Νέας Υερσέης (New Jersey Institute of Technology) με το μεταπτυχιακό δίπλωμα Master της σχολής των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και ειδικότητα στην Οπτοηλεκτρονική.
Στο Πολυτεχνείο αυτό δίδαξε για 2 χρόνια, κατά τη διάρκεια της φοίτησής του (1986-88), στη Σχολή των Φυσικών Επιστημών, ως βοηθός καθηγητή, Εργαστήρια Φυσικής, Ηλεκτρικά κυκλώματα και προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Η μεγάλη απόφαση...

Το φθινόπωρο του 1989 πήρε την απόφαση να (1989) γυρίσει στην Ελλάδα. Από το χειμώνα του 1991, σε μία προσπάθεια να πείσει τον εαυτό του, ότι ένα από τα πράγματα που αξίζει κανείς να ζει στην Ελλάδα, είναι η θάλασσα, αποφασίζει να γίνει Χειμερινός (1991) χειμερινός κολυμβητής και να χαίρεται όλο το χρόνο την αγαπημένη του θάλασσα, που την είχε στερηθεί τα τελευταία χρόνια. 
Από τότε κολυμπά όλο το χρόνο, χωρίς να χάσει μήνα, σε όποια θάλασσα και αν βρεθεί στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στις ακτές του Αλιβερίου από τον Κάραβο μέχρι την Ακτή Νηρέως και στο Ζούμπερι, στη Νέα Μάκρη, όταν δεν βρίσκεται στα πάτρια εδάφη.

Ιεράπετρα (1992-93)...

Με μια ομάδα φίλων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, του 1992 & 1993, συμμετείχε σε αγώνες αντοχής παράκτιας κολύμβησης-(3.000 μ.) με χορηγούς τοπικούς φορείς & επιχειρήσεις, σε μία προσπάθεια να αναπτυχθεί ο τουριστικός αθλητισμός και η προβολή των τοπικών προϊόντων.

Αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης...


Από τα πρώτα χρόνια της επιστροφής του από το εξωτερικό, πίστευε και υποστήριζε ότι η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός τόπος για να αναπτυχθεί ο τουριστικός αθλητισμός και η χειμερινή κολύμβηση. Τα τελευταία χρόνια, που πράγματι υπάρχει σημαντική ανάπτυξη και επιτυχία με αγώνες κολύμβησης μακρινών αποστάσεων, Μαραθώνιας κολύμβησης, αλλά και πολλών άλλων αθλημάτων, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, έχει λάβει μέρος στους εξής αγώνες κολύμβησης:

_2015: 5ος Σκυλλίας/Λίμνη Ευβοίας/5000μ. 
(22ος γενική κατηγορία με χρόνο 2Ω, 19’, 26’’)

_2016: 6ος Σκυλλίας/Λίμνη Ευβοίας/5000μ.  
(11ος γενική κατηγορία με χρόνο 1Ω, 59’, 20’’)

-1ος Μιλτιάδιος Παράκτιος αγώνας Κολύμβησης/Μαραθώνας/3000μ. 
(39ος γενική κατηγορία με χρόνο 1Ω, 14’, 28’’)

-2ος παράπλους Ν. Πύργου-Ωρεοί/Ωρεοί Ευβοίας/2000μ. 
(25ος γενική κατηγορία με χρόνο 45’, 36’’)

-1ος Διάπλους Ισθμού Κορίνθου/Κόρινθος/6400μ. 
(27ος στην κατηγορία Μ5 50+ με χρόνο 1Ω, 07’, 50’’)

_2017: 2ος Μιλτιάδιος Παράκτιος αγώνας  Κολύμβησης / Μαραθώνας/3000μ.
(31ος γενική κατηγορία με χρόνο 1Ω, 05’,20’’)

-7ος Σκυλλίας/Λίμνη Ευβοίας /8000μ. 
(14ος γενική κατηγορία με  χρόνο 2Ω, 58’,09’’)

_2018: 3ος Μιλτιάδιος Παράκτιος Αγώνας Κολύμβησης/ Μαραθώνας/ 3000 μ.
(23ος γενική κατηγορία με χρόνο 1Ω.16’.55’’)

-8ος Σκυλλίας/Λίμνη Ευβοίας /5.000μ. 
(16ος γενική κατηγορία με χρόνο 2Ω.02’.47’’)


Στον επαγγελματικό τομέα...

Το ακαδημαϊκό έτος 1990-91, εργάσθηκε ως καθηγητής στο Αγγλόφωνο Κολλέγιο SouthEastern, στην Αθήνα, όπου δίδαξε μεταλυκειακά, πανεπιστημιακά μαθήματα Φυσικής, Ηλεκτρικών & Ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, προετοιμασίας φοιτητών για σπουδές σε Αγγλία, Αμερική.

(1991-2002):

Από το 1991-2002, εργάστηκε ως καθηγητής στο Αγγλόφωνο ΕλληνοΒρετανικό κολλέγιο (British Hellenic College) στην Αθήνα, που σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας (University of Wales) της Αγγλίας, τα δύο πρώτα χρόνια σπουδών των πολυτεχνικών σχολών του, γινόντουσαν στην Ελλάδα και απευθύνονταν σε αποφοίτους Λυκείου. Εδώ λοιπόν δίδαξε στους Ηλεκτρολόγους και Μηχανολόγους Μηχανικούς μαθήματα Φυσικής, Ηλεκτρικών, Ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, Επιστήμης των Υλικών κ.α.

(Από 2002 έως σήμερα):

Εργάζεται ως στέλεχος Διαχείρισης έργων αρχικά του ΚΠΣ & στη συνέχεια του ΕΣΠΑ, στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης,  συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορούν την Παιδεία. Έχει διαχειριστεί μέχρι σήμερα πάνω από 40 έργα Υποδομών για τη Μέση Εκπαίδευση και 80 έργων που αφορούν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Αξιόλογα όμως είναι και αυτά με τα οποία έχει ασχοληθεί και καταφέρει ο Κων/νος Μανώλης εκτός της Κολύμβησης...

-Του αρέσει από μικρός να σκιτσάρει και έχει διακριθεί σε διάφορες εκθέσεις σκίτσου & γελοιογραφίας ανά την Ελλάδα. Το 1997απέσπασε το 1ο βραβείο σε Πανελλήνια Έκθεση στη Λιβαδειά με θέμα το «περιβάλλον» και το 2016 το 1ο βραβείο στα Καλάβρυτα με θέμα το «Καλαβρυτινό ολοκαύτωμα». Το 2017 απέσπασε το 3ο βραβείο πάλι στα Καλάβρυτα. Επίσης έχει πολλές συμμετοχές με διακρίσεις & επαίνους  από αντίστοιχες εκθέσεις από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

-Είναι μέλος πολλών επιστημονικών, πολιτιστικών συλλόγων, εταιρειών, σωματείων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως, το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ, ΗΠΑ), Αμερικάνικη Ένωση Καθηγητών Φυσικής (APTT, ΗΠΑ), Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών, Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας κ.α.

Καλαθοσφαίριση με Τελικό σε κολεγιακό πρωτάθλημα (1998)...

Εκτός από καθηγητής στο Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο (στην Αθήνα) υπήρξε για 3 χρόνια (1996-98) και προπονητής της ομάδας καλαθοσφαίρισης του κολλεγίου, την οποία οδήγησε το 1998 στον τελικό του 5ου Κολεγιακού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης, για να ηττηθεί τελικά από το College of Sports & Sciences.

Στο Αλιβέρι και κολύμβηση με Ν.Ο.Αλιβερίου...


Την αγάπη του για την κολύμβηση για την οποία (δεν σταματά να μιλά για τα οφέλη της), την γνώρισαν οι νεότεροι, βλέποντας τον να συμμετέχει στους 4 τελευταίους (2015-18) παράκτιους αγώνες Κολύμβησης-(1000μ.) με διοργανωτή το Ν.Ο.Αλιβερίου (από την Παραλία Παναγίτσα-Παραλία Καράβου), θεσμό τον οποίο στηρίζει και όπως ισχυρίζεται ο ίδιος αξίζει να έχει μεγαλύτερη απήχηση και πέραν των συνόρων της περιοχής μας και της Εύβοιας.
Να ευχαριστήσουμε θερμά για τα όσα διαβάσαμε τον κ. Κων/νο Μανώλη και να ευχηθούμε Υγεία, καλή συνέχεια και καλούς αγώνες, γνωρίζοντας ότι την κολύμβηση θα την συνεχίσει, μιας και είναι η αγαπημένη του ενασχόληση!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Π.Σ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου