Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Σαν Σήμερα (27/11/1960): Ιδρυτική πράξη Ν.Ο.Αλιβερίου

Σαν Σήμερα 27 Νοεμβρίου, από το μεράκι μιας ομάδας ατόμων που λάτρευαν τις θαλάσσιες δραστηριότητες, και ένοιωθαν την υποχρέωση να μεταδώσουν την αγάπη τους για τον ναυταθλητισμό και τα αθλητικά ιδεώδη στους νεώτερους, ξεκίναγαν τις διαδικασίες για την Ίδρυση του ΝΟΑ και συγκεκριμένα με την Ιδρυτική πράξη. 

Στις 25 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους έχει προηγηθεί Γενική Συνέλευση, για την κατάρτιση του καταστατικού του Ιδρυόμενου συλλόγου αποτελούμενον από 42 άρθρα, το οποίο κατόπιν πολυώρου συζητήσεως εγκρίνεται και υπογράφεται από τους Ιδρυτές. Χαρακτηριστικό μεταξύ άλλων το άρθρο 36, ( "Το σωματείων έχει ιδίαν σφραγίδα, ήτις φέρει τας λέξεις "Ναυτικός Όμιλος Αλιβερίου", εις το μέσον Ποσειδώνα και το έτος ιδρύσεως." ), το παραπάνω άρθρο 36 "ενσαρκώνει" πλέον τις προσπάθειες των είκοσι (20) ιδρυτικών μελών και ο Ν.Ο.Αλιβερίου αποτελεί ναυταθλητικό σωματείο και ...."με βούλα" κατά την λαϊκή ρήση.

Δύο χρόνια πριν, τον Ιανούριο του 1958, έχουμε στην πόλη του Αλιβερίου την Ίδρυση του ποδοσφαιρικού συλλόγου "Ταμυναϊκός", με τον Καθηγ. Σωματικής Αγωγής Δημήτριο Μαστροκώστα (ο οποίος υπήρξε και προπονητής το ΝΟΑ), να πρωταγωνιστεί στις διαδικασίες Ίδρυσης του, ενώ στην περίπτωση του ΝΟ Αλιβερίου σημαντική είναι η συνεισφορά του επίσης Καθηγ. Σωματικής Αγωγής, Αθανάσιου Κωστή (Επίτιμος Πρόεδρος του ΝΟΑ), καταδεικνύοντας την σημαντική συμβολή των γυμναστών της εποχής εκείνης στην Ίδρυση αθλητικών πυρήνων στην πόλη του Αλιβερίου και την ευρύτερη περιοχή.

Στις 27 Νοεμβρίου του 1960 στην αίθουσα του καφενείου "Ν. Αγγελέτου" αποφασίζεται η Ίδρυση του Ναυτικού Ομίλου Αλιβερίου. 

Διαβάζουμε στην Ιδρυτική Πράξη...

"Εν Αλιβέριω σήμερον την εικοστήν εβδόμην του μηνός Νοεμβρίου του 1960 έτους Κυριακήν και ώραν 11π.μ. οι κάτωθι υπογεγραμμένοι Έλληνες πολίται κάτοικοι της κωμοπόλεως Αλιβερίου συνελθόντες εις Γενικήν Συνέλευσιν εις την ενταύθα αίθουσαν του καφενείου Ν. Αγγελέτου και εν νομίμω απαρτία ευρεθέντες δια της παρουσίας των κατωθι ιδρυτικών μελών του Ναυτικού Ομίλου Αλιβερίου:

1.) Μιχαήλ Κούκος, 2.) Αριστοτέλης Στεργιώτης, 3.) Εμμανουήλ Φατσέας, 4.) Ιωάννης Παλαιολόγος, 5.) Παναγιώτης Χρυσοστάλης, 6.) Σταύρος Σκαρλής, 7.) Κων/νος Βογιατζής, 8.) Δημήτριος Θεοδώρου, 9.) Νικόλαος Παπακηρύκος, 10.) Σταύρος Κοτμάνης, 11.) Αθανάσιος Μαυρουδής, 12.) Σπυριδων Αναστασίου, 13.) Μιλτιάδης Αντωνιάδης, 14.) Ιωάννης Παπασταματίου, 15.) Νικόλαος Σιγάλας, 16.) Κων/νος Σκαρλής, 17.) Νικόλαος Κευγάς, 18.) Παντελής Βογιατζής, 19.) Αριστείδης Κυριακός, 20.) Λουκάς Ασπρογέρακας

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ

την ίδρυσιν σωματείου υπό την επωνυμίαν Ναυτικός Όμιλος Αλιβερίου σκοπός του οποίου είναι η σωματική, πνευματική και ηθική ανάπτυξις των μελών αυτού δια της Γυμναστικής, κολυμβήσεως, ναυτικόν αγωνισμάτων και παντός γενικώς κλάδου της σωματικής αγωγής και άλλου αθλήματος. Διορίζομεν προσωρινήν διοίκησιν αυτού δια την περαιτέρω ενέργειαν των δεόντων προς κατά νόμον αναγνώρισιν του συλλόγου εκ των κάτωθι μελών:


1.) Λουκά Ασπρογέρακα, ως Προέδρου αυτής. 2.) Ιωάννη Παλαιολόγου, ως αντιπροέδρου. 3.) Παναγιώτη Χρυσοστάλη, ως ταμίου. 4.) Αριστοτέλη Στεργιώτη, ως Γεν. Γραμματέως. 5.) Εμμανουήλ Φατσέας, ως εφόρου Ναυτικού, κολυμβητικού και αλιευτικού τμήματος. 6.) Μιχαήλ Κούκου, ως Ειδικού Γραμματέως. 7.) Νικόλαου Σιγάλα, 8.) Νικόλαου Κευγά, 9.) Ιωάννη Γεωργίου, ως μελών αυτής.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 1961 στο πρωτοδικείο Χαλκίδας με την υπ' αριθμ. 75/1961 απόφαση, παρουσία του πληρεξουσίου Δικηγόρου του Συλλόγου Ισίδωρου Παπαθεοδώρου, γίνεται δεκτή η από 31η Ιανουαρίου 1961 αίτηση του Ναυτικού Ομίλου Αλιβερίου για την αναγνώρισή του και η εγγραφή στο τηρούμενο βιβλίο σωματείων.

Ένας μακρόχρονος και δύσκολος αγώνας ξεκίνησε με την ιδρυτική πράξη της Γενικής Συνέλευσης του Νοεμβρίου του 1960 και αισίως το 2021 κλείνει 60 χρόνια ζωής, προσφοράς και δράσης, στα αθλητικά δρώμενα και την νεολαία της περιοχής μας. 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Π.Σ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου