Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Ταμυναϊκός (1958-2018) 60 χρόνια επιτυχιών και διακρίσεων (Μέρος Α'-Ίδρυση)

Ταμυναϊκός 1958-2018. 
Ο "θρύλος" όπως αποκαλείται από την πλειοψηφία των φιλάθλων της Νότιας Εύβοιας, δεν είναι άλλος από τον ιστορικό Ταμυναϊκό. Η ιστορία του Φ.Σ.Ταμυναϊκού Αλιβερίου ξεκινάει εδώ και 60 χρόνια και το όνομα του σχετίζεται
με την ονομασία του παλιού
ονόματος της πόλης του Αλιβερίου, το οποίο ήταν "ΤΑΜΥΝΑΙ". Τα χρώματά του το μπλε και το άσπρο, με έμβλημά του το <<γυμνό δρομέα>> από τους αγώνες γυμνιστών που οργανώνονταν τα χρόνια εκείνα στην περιφέρεια της Πόλης, σύμφωνα με το ιστορικό. 
ΤΣΑΡΠΑΛΙΑΣ Κ.
Κύρια αφορμή για την ίδρυση του Ταμυναϊκού λέγεται πως ήταν η δωρεά στο Γυμνάσιο, του χώρου του σημερινού γηπέδου του Ταμυναϊκού, οι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής της ίδρυσης της ομάδας, έκριναν ότι έπρεπε να ζητήσουν από το δωρητή Κων/νο Τσαρπαλιά, να συμπεριλάβει στο συμβόλαιο της δωρεάς και τον όρο να χρησιμοποιείται και από εξωσχολικούς αθλητικούς παράγοντες. Αυτό έγινε και ήταν η κύρια αιτία του ξεκινήματος του.
ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΑΣ Δ.
Πρωτεργάτης στην ιδέα ήταν ο τότε καθηγητής σωματικής αγωγής του Γυμνασίου Αλιβερίου Δημήτριος Μαστροκώστας, που ήταν και από τους πρώτους που ενημερώθηκε για την δωρεά. Ακολούθησε με προσκλήσεις του, η συγκέντρωση  στο γυμνάσιο της πόλης και έτσι ξεκινάει η διαδικασία ίδρυσης.
Διαβάζουμε από το πρακτικό της 1ης Γενικής συνελεύσεως...<<Εν Αλιβέριω σήμερον την 9ην του μηνός Ιανουαρίου 1958 ημέραν Πέμπτην και ώραν 18ην συνήλθαν εν τω Γυμνασίω Αλιβερίου κατόπιν ατομικών προσκλήσεων υπό του κ. Μαστροκώστα Δημητρίου καθηγητή σωματικής αγωγής Γυμνασίου Αλιβεριού...*ονόματα>>. 

Στην 1η αυτή Γεν. Συνέλευση,  κατόπιν πολυώρου συζητήσεως, καταρτίζεται άρθρον, προς  άρθρον το καταστατικόν του  ιδρυόμενου Συλλόγου, το οποίον εγκρίνεται παμψηφεί και αποφασίζεται ομοφώνως, όπως ο Σύλλογος ονομασθεί << Αθλητικός Σύλλογος Αλιβερίου ο 'ΤΑΜΥΝΑΪΚΟΣ' >>, εκ της Αρχαίας ονομασίας "Ταμύναι" του Αλιβερίου.

Στις τρεις Απριλίου του 1958 ημέρα πέμπτη, στην αίθουσα του Συλλόγου του Λιγνιτωρυχείου Αλιβερίου, θα πραγματοποιηθεί Γεν. Συνέλευση δια την ανάδειξι νέου μονίμου Διοικητικού συμβουλίου.
Το πρώτο Διοικητικό συμβούλιο αποτελείτο από τους: Παναγιώτη Τόγια (Πρόεδρος), Δημήτρη Γεωργούση (Γεν.γραμματέας), Αλέξανδρο Χατζόπουλο (Ταμίας), Νικόλαο Μπαλάφα, Ιωάννη Νικολάου, Γεώργιο Τσαρπαλιά και Σταμάτη Αγγελέτο. 
Α' Δ.Σ. ΤΑΜΥΝΑΪΚΟΥ
Οι πρώτες ενέργειες του νέου Δ.Σ. οι οποίοι, συναισθανόμενοι τις ευθύνες που είχαν αναλάβει για την οργάνωση μιας αξιόλογης και αξιόμαχης ομάδας, διαμορφώνεται ο χώρος σε γήπεδο, επισημαίνονται οι γραμμές του αγωνιστικού χώρου, προμηθεύεται ο απαιτούμενος εξοπλισμός, τοποθετούνται τέρματα, ενοικιάζεται αίθουσα κοντά στο γήπεδο για να χρησιμοποιηθεί για αποδυτήρια, η αναγνώριση και η ένταξη της ομάδος σε κατηγορία με τον ποδοσφαιριστή του Νίκο Μέξη να είναι αυτός που θα καταθέσει το φάκελο με τα απαραίτητα έγγραφα για την αναγνώριση του Ταμυναϊκού στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η προμήθεια των απαιτούμενων βιβλιαρίων των παικτών, η βελτίωση της απόδοσης της ομάδας με παίκτες και από άλλες περιοχές, (Αμάρυνθο, Αυλωνάρι, Κύμη ακόμη και από Αθήνα). 

ΜΕΞΗΣ Ν.
Το Δ.Σ. γνώριζε την ανάγκη ότι έπρεπε να παρουσιάσει, οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα στο εξωσχολικό περιβάλλον του Αλιβερίου, που δεν υπήρχε την εποχή εκείνη, ήταν αναγκαίο δηλαδή η προβολή της αθλητικής ιδέας, να δημιουργηθεί αθλητική συνείδηση. Γενικά το Δ.Σ. του Ταμυναϊκού είχε διαπιστώσει ότι βρισκόταν μπροστά σε ένα έργο που δεν ήταν εύκολο και που με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότερο γινόταν ορατό, ότι δεν εξαρτιόταν μόνο από τα χρήματα.
1η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 8.6.1958
Ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου του 1958 με την ομάδα του Αμαρυνθιακού.
Στα χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση του, η ομάδα γνώρισε πολλές δόξες και χαρές, αλλά ήταν και εποχές που η απόδοση της ήταν σε μέτρια επίπεδα.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ομάδα αυτή από το έτος ίδρυσης της (1958) κάθε χρόνο ανέβαινε κατηγορία και το πιο σημαντικό και ίσως μοναδικό φαινόμενο στην Εύβοια είναι ότι από το 1960 που ανήλθε στην Α' Ευβοίας μέχρι και το 2012 (για μια και μοναδική φορά) δεν είχε υποβιβαστεί, ενώ αντιθέτως ανέβηκε κατηγορίες και αγωνίστηκε σε Εθνικές κατηγορίες.
ΤΑΜΥΝΑΪΚΟΣ 1958 
ΟΡΘΙΟΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ-ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ-ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ-ΠΕΤΡΑΝ-
ΤΣΑΚΑΛΟΣ-ΒΕΡΟΝΙΚΙΑΤΗΣ.
ΚΑΘΗΜΕΝΟΙΑ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: ΓΛΑΡΟΣ-ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΜΕΞΗΣ-
ΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΚΑΡΑΜΟΥΖΑΣ
Στα χρόνια που έρχονται οι διακρίσεις και οι επιτυχίες πολλές, αξιοσημείωτο είναι πέρα των άλλων, οι τρεις χρονιές της βράβευσης του, με το κύπελλο ΗΘΟΥΣ από την ΕΠΣΕΒ (Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ευβοίας- Βοιωτίας). 
Η άνοδος του εντυπωσιακή. Στην πρώτη αυτή αγωνιστική περίοδο (1958-1968), στην οποία θα αναφερθούμε στο επόμενο (Β' μέρος), ήταν η εποχή που μικροί και μεγάλοι γέμιζαν ασφυκτικά το Τσαρπάλειο γήπεδο για να καμαρώσουν την ομάδα τους και να χαρούν με τις επιτυχίες της.

* Τα 26 ονόματα που προσκλήθηκαν στην 1η αυτή Γεν. Συνέλευση και αναφέρονται στο πρακτικό. 
1.Μαστροκώστας Δ. 2.Τόγιας Π. 3.Βούδημος Δ. 4.Αντωνάκης Στυλ. 5.Παναγόπουλος Β. 6.Παπαμιχαήλ Μιχ. 7.Πιλάτης Σ. 8.Αγγελέτος Στ. 9.Καλκούνης Κ. 10.Προσπαθόπουλος Φ. 11.Γεωργούσης Δ. 12.Μεταξάς Γ. 13.Μπαϊρακτάρης Αν. 14.Βογιαντζής Παντ. 15.Μπαλάφας Ν. 16.Ανδρέου Ι. 17.Καρτέρης Ι. 18.Κεχρής Αν. 19.Βαμβακάς Μην. 20.Αποστόλου Αντ. 21.Στυλιανόπουλος Δ. 22.Παπαφιλίπου Κ. 23.Δημητρίου Κ. 24.Τότολος Θ. 25.Αγγελέτος Β. 26.Νικολάου Ι.)

Συνεχίζεται...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Π.Σ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου