Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Φιέστα ανόδου στο Αλιβέρι, οι Αλιβεριώτες με σαμπάνιες ξεχύθηκαν στο μεγάλο γλέντι


Ιστορική η φετινή σαιζόν για τον Ταμυναϊκό που γιορτάζει μετά από μια 25ετία ..."πρωτάθλημα ξανά". Η ομάδα του Αλιβερίου είναι πλέον και μαθηματικά πρωταθλήτρια Eύβοιας και από τη νέα περίοδο θα αγωνίζεται στη Γ' Εθνική. Το Σάββατο στο Τσαρπάλειο Δημοτικό Στάδιο θα πραγματοποιηθεί ο τελευταίος αγώνας της ομάδας με τον Ελλήσποντο και θα γίνει η στέψη του Πρωταθλητή Ταμυναϊκού πανηγυρίζοντας συνάμα και την άνοδο στην Γ' Εθνική κατηγορία.
Η "Αθλητικές Ιστορίες" του tamineonathlisis.blogspot.com, θα προσπαθήσουν να σας φέρουν μνήμες και να σας βάλουν στο κλίμα της εποχής αναρτώντας το δημοσίευμα της εφημερίδας "Εύβοια Ενημέρωση" (δεν υπάρχει πλέον) από το τελευταίο παιχνίδι με την Αιδηψό, με την κατάκτηση του Πρωταθλήματος της Α' Ευβοίας και άνοδο στην τότε Δ' Εθνική, στο όχι και τόσο μακρινό 1992, που το Αλιβέρι και τότε ζούσε ιστορικές στιγμές ανάλογες με τις φετινές. Ένα πρωτάθλημα που έμελλε να είναι και το τελευταίο μέχρι και σήμερα.
ΤΑΜΥΝΑΪΚΟΣ-ΑΙΔΗΨΟΣ 1992
ΠΑΝΩ: ΚΑΚΚΑΒΑΣ-ΑΔΑΜΗΣ-ΜΑΡΙΝΗΣ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Γ.-ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ-ΓΚΟΥΜΑΣ-ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΗΣ-ΠΑΛΙΑΤΣΑΣ-ΒΑΡΚΑΣ-ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ-(ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ)
ΚΑΤΩ: ΚΟΥΡΤΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΦΩΤΙΑΣ-ΠΑΤΤΑΣ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Γ.-ΝΤΟΒΟΛΗΣ
Για την τότε πορεία του Ταμυναϊκού έχουμε να τονίσουμε ότι η ομάδα του Ταμυναϊκού είχε την καλύτερη άμυνα, που με λίγη ευστοχία στα τελευταία παιχνίδια θα ήταν και η πρώτη επίθεση.
Επίσης υπήρχε ένα επιτελείο παραγόντων καινούργιων και παλιών που δούλευαν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, υπήρχε ένας καταξιωμένος προπονητής (αείμνηστος Μεθενίτης Γ.) ο οποίος εργάστηκε σκληρά και επίμονα για να φτάσει τον Ταμυναϊκό εκεί που τον έφτασε. Υπήρχε άφθονο έμψυχο υλικό που ήταν από το καλύτερο στην Εύβοια και εκτός Ευβοίας. Επίσης υπήρχαν και οι φίλαθλοι της περιοχής που γέμιζαν κάθε Κυριακή το γήπεδο (700 εισιτήρια μ.ο.) όπου βοηθούσαν ηθικά και οικονομικά την ομάδα. Ακόμη, κάτι ανάλογο με τις ακαδημίες ποδοσφαίρου που υπάρχουν σήμερα στον Ταμυναϊκό, είχε δημιουργηθεί και ο Α.Ο.Αλιβερίου που σκοπός του ήταν να βγαίνουν παίκτες  για να στελεχώνουν την 1η ομάδα.
Τέλος να αναφέρουμε ότι ο Ταμυναϊκός τότε πάλεψε με ομάδες που είχαν σαφώς καλύτερη οικονομική αυτάρκεια, ενώ αγωνιστικά ξεκίνησε άσχημα (5 βαθμούς πίσω από το Αρτεμίσιο) από τους διεκδικητές με αξιώσεις του τίτλου τότε και βρέθηκε 4 βαθμούς πάνω από αυτή την ομάδα μόνος και Πρωταθλητής για το 1991-1992. Στα παραλειπόμενα της εποχής να αναφέρουμε τους σοβαρούς τραυματισμούς των ποδοσφαιριστών Γ. Μπόκαρη και Δ. Παρασκευά οι οποίοι τραυματίστηκαν στο ίδιο γήπεδο αλλά με διαφορετικές ομάδες, ο Μπόκαρης με τον Ηρακλή Ψαχνών και ο Παρασκευάς (σπάσιμο περόνης) με το Φοίνικα Ψαχνών. 
Ο σημερινός προπονητής του Ταμυναϊκού Βαγγέλης Ντόβολης παίκτης τότε της ομάδας, όπως αντίστοιχα ο τότε Πρόεδρος του Ταμυναϊκού Γιώργος Σκρεπετός παίκτης στην ομάδα που κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημα πριν το 1992. Σίγουρα θα υπάρχουν ακόμα πολλά να φέρουμε στις μνήμες μας ο χώρος όμως δεν επιτρέπει να αναφερθούμε σε περισσότερα γεγονότα εκείνης της εποχής.
Η μετέπειτα πορεία του Ταμυναϊκού στην Δ' Εθνική όπου αγωνίστηκε για τέσσερις περιόδους (1992-1996) αξιόλογη και λίγο έλειψε την περίοδο 1994-95 μετά από μια καταπληκτική πορεία στο πρωτάθλημα της Δ', τελικά να τερματίσει 2ος χάνοντας την άνοδο στην Γ' Εθνική.
ΤΑΜΥΝΑΪΚΟΣ-ΑΙΔΗΨΟΣ 1992

Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Εύβοια Ενημέρωση":


<<Πρωταθλητής Εύβοιας 1991-1992 ο Ταμυναϊκός, 1000 και πλέον φίλαθλοι χειροκρότησαν τον Πρωταθλητή, ο Ταμυναϊκός πανηγύρισε την άνοδο στην Δ' Εθνική μετά από 10 χρόνια.

Τίτλος για τον Μεθενίτη

Έχουν δίκιο όσοι λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ αφού οι σκηνές τις οποίες ζήσαμε στο Αλιβέρι μόνο το λαοφιλές αυτό άθλημα μπορεί να προσφέρει.
Φιέστα και συνάμα τραγωδία τη περ. Κυριακή!
Ο ιστορικός Ταμυναϊκός ξαναγύρισε στην Δ' Εθνική κατηγορία παίρνοντας το πρωτάθλημα έστω και με το 0-0 που παραχώρησε στην Αιδηψό. Και όλοι τους μετά το 90λεπτο έγιναν ένα, με τον Πρόεδρο κ. Σκρεπετό να ξεσπά σε λυγμούς παρασύροντας και τον Γιώργο Μεθενίτη πανηγυρίζοντας την άνοδο ή τον τίτλο του πρωταθλητή αν θέλετε στην Α' κατηγορία Εύβοιας, φέρνοντας τις μνήμες όλων πίσω, τότε στις αρχές της δεκαετίας του '80 όπου το Αλιβέρι με ηγέτη τον Τότη Φυλακούρη ζούσε ανεπανάληπτες στιγμές.

Τραγωδία

Όμως όσοι βρέθηκαν την Κυριακή στο γήπεδο του Αλιβερίου ένιωσαν ένα μεγάλο δίλημμα.
Βλέποντας από τη μια τους ποδοσφαιριστές του Ταμυναϊκού να ξεχύνονται ν' αγκαλιάζονται να κλαίνε για αυτό το υπερπολύτιμο και άξιο πρωτάθλημα, το μάτι κατευθείαν έπεφτε και στην φιλοξενούμενη Αιδηψό που ζούσε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες!
Στο άκουσμα και μόνο ότι η Αναγέννηση πέτυχε γκολ και προηγείται της Κανήθου με 1-0, σκηνές αλλοφροσύνης εκτυλίχθηκαν στον πάγκο της Αιδηψού με τον Θανάση Αναγνώστου (που πριν λίγο είχε αποβληθεί) να πέφτει στο έδαφος, να κλαίει και να χτυπιέται μπροστά στον υποβιβασμό που άπλωνε εκείνη την ώρα άχαρα και ψυχρά τα πλοκάμια του ώστε να αγκαλιάσει την συμπαθεί και μαχητική ΑΕΛ.
Φιέστα και τραγωδία συνάμα, δυο σκηνές που ταιριάζουν στο ποδόσφαιρο, και όταν βλέπεις κατάματα τον Σκρεπετό και τον Μεθενίτη ν' αγκαλιάζουν και να παρηγορούν τον...απαρηγόρητο Αναγνώστου, ε τότε δεν έχεις παρά να δακρύσεις και εσύ ως παρατηρητής των γεγονότων.
Ο Ταμυναϊκός είχε ήδη ετοιμάσει την φιέστα του καθώς από την περ. Κυριακή πανηγύριζε το πρωτάθλημα. Η αγωνία όμως είχε περιοριστεί γι' αυτόν στο αν ήταν πρωταθλητής ή όχι καθώς το παιχνίδι Αναγέννηση-Κανήθου είχε άμεση σχέση και για τους "τέσσερις".
Απ' την άλλη η Αιδηψός είχε να παλέψει όλη τη χρονιά της μέσα σ' ένα 90λεπτο. Σ' ένα 90λεπτο που κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά και που συνάμα κλώτσησε την μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί καθώς ο Μηλόπουλος στο 41' έχασε πέναλτι. Πέναλτι το οποίο απέκρουσε εντυπωσιακά ο Γκούμας στην αριστερή του γωνία.
Ίσως σ' εκείνο το αγωνιστικό σημείο κρίθηκαν πολλά καθώς η ΑΕΛ έδειξε ότι χτυπά ίση προς ίσο το παιχνίδι απέναντι στον φετινό "Γολιάθ" της Α' κατηγορίας που είχε ένα άσχημο Α' 45λεπτο με λίγες ευκαιρίες και λίγα, πολύ λίγα, διαστήματα καλού ποδοσφαίρου.
Η ατυχία και η κακοδαιμονία του Μηλόπουλου στο χαμένο πέναλτι ήρθε να συμπληρώσει το κακό καθώς η Αιδηψός προηγούμενα και στο 30' απείλησε καίρια τον Ταμυναϊκό όταν ο Μπεΐνογλου εκτέλεσε έμμεσο από αριστερά και ο Βεργής επιχείρησε κεφαλιά που βρήκε όμως το δοκάρι του Γκούμα.
Ο Ταμυναϊκός είχε ίσως το μυαλό του στην φιέστα και αυτό το εξηγεί η μια καλή ευκαιρία που δημιουργήθηκε όταν ο Ντόβολης σχεδόν τετ-α-τετ με τον Στρωματιά πλάσαρε άουτ (7')

Σοβαρότητα

Το σκηνικό που εκτυλίχθηκε στην επανάληψη ήταν όντως τραγικό και κυρίως όταν το 90' πλησίασε να πάρει τη θέση του.
Οι γηπεδούχοι σαφώς βελτιωμένοι στην επανάληψη κυριάρχησαν πλήρως σ' όλες τις γραμμές και με διεμβολιστές τον Κούρτη από δεξιά και τον Παλιάτσα από αριστερά πίεσαν την Αιδηψό που περιορίστηκε σε καθαρά παθητικό ρόλο.
Από την μία λοιπόν η πίεση από πλευράς γηπεδούχων και οι συγκινητικές προσπάθειες της αμυντικής γραμμής της ΑΕΛ που κρατούσαν το 0-0 έχοντας όμως και την σκέψη στο Βούρκο!
Χαρακτηριστικές ευκαιρίες των γηπεδούχων όταν έβρισκαν τους κατάλληλους διαδρόμους, στο 59' όπου σε κεφαλιά του Μακρύγιαννη απέκρουσε σταθερά ο Στρωματιάς...στο 69' ο Κούρτης βρέθηκε σχεδόν μόνος με τον Στρωματιά, πλάσαρε όμως άουτ όπως και στο 84' σε κεφαλιά του Καρκαλέτση αναγκάστηκε ο Στρωματιάς σε σωτήρια απόκρουση.
Η Αιδηψός βγήκε δειλά-δειλά προς το τέλος στην επίθεση αλλά τα 2-3 κόρνερ που κέρδισε με εκτελεστή τον Κεστεκίδη πέρασαν ανεκμετάλλευτα.
Το σφύριγμα του διαιτητή Χαρλαβάνη δημιούργησε τη μεγάλη αντίθεση που θα στεναχωρούσε και τον πιο ψυχρό φίλαθλο του ποδοσφαίρου.
Ο Ταμυναϊκός πανηγύριζε έξαλλα την πρώτη θέση και το πρωτάθλημα που τόσο άξια κερδήθηκε και η Αιδηψός χτυπημένη από την μοίρα του ποδοσφαίρου πιανόταν στα πλοκάμια της Β' κατηγορίας τόσο άδικα νοιώθοντας τη γη ν' ανοίγει κάτω από τα πόδια της.


Καλύτεροι από τον Ταμυναϊκό σ' αυτό το 0-0, που έπαιζε και χωρίς τα δύο μεγάλα στελέχη του τον Μπόκαρη Γ. και τον Παρασκευά Δ., οι Γκούμας (α' μέρος), Παλιάτσας, Μακρύγιαννης, Καρκαλέτσης, Πάττας και Παρασκευάς Γ.(πανταχού παρών).
Από την Αιδηψό παίρνουν άριστα οι αμυντικοί (Στρωματιάς, Μακαντάσης, Παπαθανασίου, Ανδρίτσος) ενώ τεράστια προσφορά είχε ο Μπεϊνόγλου και κατά διαστήματα ο Μηλόπουλος.
Καλή σε γενικές γραμμές η διαιτησία του Χαρλαβάνη που δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα ενώ αποβλήθηκε στο 78' ο Αναγνώστου με 2η κίτρινη.

ΤΑΜΥΝΑΪΚΟΣ: Γκούμας, Κωνσταντίνου, Παλιάτσας, Μακρύγιαννης, Καρκαλέτσης, Βάρκας, Κούρτης, Πάττας, Ντόβολης, Παρασκευάς Γ.(73' Μαρίνης), Φωτιάς.
Α.Ε.ΑΙΔΗΨΟΥ: Στρωματιάς, Μακαντάσης, Παπαθανασίου, Ανδρίτσος Γ., Φώτου, Αναγνώστου, Μπεϊνόγλου (70' Κεστεκίδης), Ανδρίτσος Δ., Βεργής (46' Τερερές Αθ.), Μηλόπουλος, Τερερές Ι.>>


Εύβοια Ενημέρωση 5/6/1992


Ο Πίνακας της βαθμολογίας τελευταία αγωνιστική
Α' Ευβοίας 1991-1992

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΤΑΜΥΝΑΪΚΟΎ 1991-1992

ΤΑΜΥΝΑΪΚΟΣ 1991-92 (ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Α' ΕΥΒΟΙΑΣ)
Καρκαλέτσης, Μακρύγιαννης, Παρασκευάς Δ., Γκούμας, Μαρίνης, Μεθενίτης(Προπονητής)
Δήμου, Πάττας, Ντόβολης, Μπόκαρης, Φωτιάς Γ., Βάρκας.


ΤΑΜΥΝΑΪΚΟΣ 1992-93 (1η Συμμετοχή Δ' ΕΘΝΙΚΗ)
Γκίκας, Θεοδώρου, Ντόβολης, Σίμωσης, Τσίγκρος, Μακρύγιαννης
Μπόκαρης, Δήμου, Τσώκος, Γούνιας, Καλοκαιρινός.


ΤΑΜΥΝΑΪΚΟΣ 1994-95 (2ος Δ' ΕΘΝΙΚΗ)
Τσούμαρης, Θεοδώρου, Παρασκευάς Δ., Καψάλης, Γιαγκίνης, Κοτρόζος, Ντουρέκας, Καλοκαιρινός
Μπαλάκας, Γκούμας, Μπόκαρης, Τζόκας, Χροναίος, Καβαλάρης, Βάρκας.





Επιμέλεια Κειμένου Π.Σ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου